Paris-Roubaix

Frankrig- Compiègne

Paris-Roubaix. Et cykelløb, der giver gåsehud. Hele 117 ryttere stiller til start på den 260 km lange strækning også kaldet ’nordens helvede’. Løbets tilnavn skyldes de ødelagte omgivelser efter krigen, som rytterne ihærdigt stred sig igennem. Kun et fåtal af deltagerne kæmpede sig over målstregen. Gennem årene kunne rytterne næsten ikke vænne sig til denne helvedes tur, fordi startstedet jævnligt skiftede. Løbets første udgave startede i Paris og fra 1977 har startskuddet lydt i Compiegne, 80 km nordøst for Paris. Fra den allerførste udgave har målstregen nærmest været indgraveret i Roubaix’ gader. I dag er efterkrigstidens udfordringer erstattet af de i alt 55 km nådesløse brostensstrækninger. Det er veje, hvor din bil spontant ville vende om og som giver vejarbejdere mareridt. Det føles som at køre over børnenes legoklodser. Cykelryttere både respekterer og frygter dette løb.

Paris

Hvem ender på podiet med den eftertragtede guldmedalje om halsen? Kom til Denain d. 16. april og/eller til Compiegne d. 17. april og oplev denne spændende klassiker sammen med os. Men først skal vi lige tage et nærmere kig på denne Higway to hell. Scroll ned og tag med os.

Team Jumbo-Visma er klare til at besejre brostenene!

Denne ’Helvedes klassiker’ fuld af brosten er ikke for sarte sjæle. Men kendte atleter har bevist at dette ubarmhjertige løb kan tæmmes. Johan Museeuw har endda kunne bide i guldmedaljen tre gange (1996, 2000 og 2002). I år sætter Team Jumbo-Visma alt ind med de mandlige ryttere

Wout van Aert, Edoardo Affini, Mick van Dijke, Nathan Van Hooydonck, Christophe Laporte, Timo Roosen og Mike Teunissen og hos kvinderne stiller Coryn Labecki, Teuntje Beekhuis, Romy Kasper, Linda Riedmann, Jip van den Bos og Marianne Vos til start.

Med alle disse fantastiske ryttere bliver Paris-Roubaix ingen sag!

Compiègne

Det ujævne løb starter i Compiègne. Når startskuddet lyder og rytterne kører forbi, får I gåsehud. Indtil atleterne opsluges af ruten mod Carrefour de l'Arbre, hepper I løs. Det vil helt sikkert efterlader jer med ret tørre munde. Lad os se om Compiègne kan slukke jeres tørst og jeres sult efter en dejlig feriedag. Compiègne klarer begge dele. Her er fyldt med flamboyante kirker, pladser og bindingsværkshuse.

Église St.-Antoine kirken stikker ud og indbyder til et besøg. Museum Vivinel giver jer et unikt indblik i græsk arkæologi fra antikken. Besøg Tour de Beauregard, tårnet fra det 12. århundrede. Nyd bagefter et glas vin i Ancien Hôtel-Dieu, hospitalet fra Middelalderen. Et besøg på Château de Ages bringer jer tilbage til det 18. århundrede. Trænger I til at genoplade batterierne? Skovene er et ideelt sted at fordøje indtrykkene og samtidig få nye, mens I går eller cykler.

To do’s i Campiègne

 • Rue Napoléon og Rue des Lombards – karismatiske gader fyldt med gode butikker og restauranter. Compèignes Champs Elysées!

 • Abbaye Saint-Corneille – se resterne af klosteret Saint-Corneille og forestil jer, hvordan det engang så ud. Den første søndag i måneden er der gratis adgang.
 • Rådhuset – med den gotiske facade og det iøjnefaldende klokketårn får det meget opmærksomhed. Ridderstatuen ved facaden tilhørte Louis XII. De tre “Picantins” ringer med klokkerne hvert kvarter fra facaden foran spiret.
 • Musée de la Figurine Historique – tæt på rådhuset er et lærerigt miniature museum om slaget ved Waterloo. Tusindvis af små tinsoldater portrætterer på imponerende vis slaget.

Parijs

Mens rytterne kæmper med bøjede forgafler, flade dæk og akrobatik over brostenene, drager I mod Paris. Det er næsten ironisk at dette djævleløb kører forbi kærlighedens by. Er det jeres første besøg? Eller har I været her i Lysets By flere gange før? Det gør ingen forskel, for I kan blive ved med at opdage mere og mere af Paris, hver gang I er her. Selv børn kan ikke få nok af Paris.

Hjertet af kærlighedens by

Paris centrum bugner af joie de vivre eller livsglæde. I kan ubesværet komme til alle Paris herligheder til fods, med metro eller bybus. Eiffeltårnets højde er lige så imponerende som catacomernes dybde under jorden. Klassisk og moderne kunst mikses som cocktails. Gammelt eksisterer ved siden af helt nyt. Dette er stedet, hvor passion er fast ingrediens i hver mursten, opskrift, sy mønster og sang i møder.

To do's i Paris centrum

 • Eiffeltårnet – hvad med en tur op i dette stålvidunder? Delvist med elevator og delvist ad trapper, kommer I hurtigt til toppen. Byd et glas champagne i champagnebaren, mens udsigten nærmest bogstaveligt blæser jer omkuld.

 • Le Centre Pompidou – den skøreste fantasifabrik i Paris. Bag de underlige udendørs tuber samler museet moderne kunst, et teater, en biograf og en restaurant. Udenfor er pladsen scene for kunstnere.

 • Jardin d'Acclimatation – væk jeres indre barn til live i byens ældste legepark (fra 1860). Jeres børn vil helt sikkert synes det er fantastisk! Tag en bådtur, en tur i kædekarrusel, løb under vandsprinklere, kæle ponyer og kameler og hold picnic i græsset!

De livlige forstæder

Forlad centrum og opdag forstæderne. I kommer fra folkemængder til mere luft. Gråt skifter til grønt og bildæk er udskiftet med cykeldæk og fodspor. Det eneste, der ikke er udskiftet er den parisiske charme.

To do's i Paris forstæder

 • Monets haver i Giverny - impresionisten Monet holdt af at tilbringe tid i sine haver omkring sit tidligere hjem i Giverny. Roser, åkander og broer med hængepil træer var inspiration til hans malerier.
 • Disneyland Paris – ca. 30 km fra Paris, Disneys verden kommer til live i de to temaparker, en shoppinggade og syv hoteller. Både børn og voksne nyder de sjove forlystelser og fantastiske shows. Deltag i festen, når parkerne fejrer 30 års fødselsdag i år!
 • Château de Fontainebleau – overdådighed når det er bedst. Dette slot kan dateres tilbage til 1528 og var tidligere Kong François’ jagtslot. Han var vild med Italien, så både bygningen og parken er inspireret både af Italien og Frankrig.

Lille

Lille af størrelse men stor oplevelse. Lille, der kaldes ’Nordens Paris’ er et stop værd på jeres Tour du Soleil! Det historiske centrum er som taget ud af et eventyr. Smalle brostensgader flankeres af palæer og imponerende facader. Der er fyldt med hyggelige cafeer, restauranter og butikker. Her er også høje tårne, børsbygningen, katedralen, museer og bypark med zoo og andre attraktioner.

To do’s i Lille

 • Beffroi de Lille – for dem, der er glade for højder. Dette 101 meter høje tårn rejser sig over hele byen. Det er en af de højeste kontraktioner i Lille.
 • Graffiti tour – byen er et stort lærred for talentfulde graffitikunstnere. Book en tur, der tager jer til de flotteste værker på fire timer. I kan beundre værker på en masse bygninger til fods eller på cykel.
 • Vieille Bourse – tidligere børsmarked, nu et bogmarked. Børsbygningen er fra det 17. århundrede og består af 24 identiske huse med en samlet gårdsplads. Her finder I alverdens bøger dagligt mellem kl. 13:00 og 19:00.

Roubaix

Fulde af smerte og tilfredshed krydser rytterne målstregen på det faldefærdige spor af Vélodrome de Roubaix i Roubaix. Dette har været målstregen siden den første udgave af løbet. Hvert år får vinderen af løbet et navneskilt i en af stenbruserne i Vélodrome de Roubaix’s catacomber.

Byen er grebet af cykelmani. Roubaix var tidligere hovedstad for den franske tekstilindustri, fyldt med rygende skorstene og fabrikker. I dag er kunstnere og bohemer glade for at bruge dette lidt barske landskab. Her foregår mange moderne udstillinger og kunstprojekter.

To do’s i Roubaix

 • Musée de La Piscine – et art deco museum i en tidligere swimmingpool. Swimmingpoolen er omdannet til et springvand og omklædningsrummene er forvandlet til udstillingsområde. Der udstilles værker fra antikken til nutiden.
 • Grand Place de Roubaix – byens smukkeste sted. Denne plads får byens fabrikslignende karakter til at glide i baggrunden. Den katolske kirke Eglise Saint-Martin de Roubaix fanger hurtigt jeres blik.
 • Quartier des Modes – gør trendsetters grådige. I området omkring Musée de la Piscine, finder I modedistriktet ’Quartier des Modes.’ Her kan I se, hvordan byens tekstilhistorie fortsat inspirerer moden i dag.

Calais

Når cykelrytterne får tørret støvet og snavset af efter løbet, kan I tage en tur til Calais. I modsætning til alle de andre byer langs Pris-Roubaix løbet ligger Calais ved Frankrigs nordlige kystlinje. De bredde strande og klipperne på opalkysten er en magnet for strandfans og surfere. Der er gratis bus mellem stranden, byens centrum og færgehavnen.

To do’s i Clalais

 • Klokketårnet – Det store tårn ved rådhuset. Alle byer ser anderledes ud, set fra oven. Tag elevatoren op og nyd udsigten over havet.
 • Calais havn – byens ultimative attraktion er færgehavnen. Daglig kan I se en masse færger sejle forbi på deres vej til Dover. Nyd en drink og lækker frokost mens I betragter bådene.
 • Cap-Blanc-Nez – kalkklipper der imponerer. Gå fra Calais strand til Cap-Blanc-Nez på ingen tid. Sikke et syn!