Giro d’Italia

Ungarn – Italien

Det flere dage lange cykelløb Giro d’Italia venter lige om hjørnet. Sammen med Tour de France og Vuelta a España udgør løbene de berømte tre Grand Tours. Det betyder at Giro d’Italia, som i år kan puste 105 lys på lagkagen ud, er et etapeløb, der kan ses på TV i hele verden. Målt i popularitet er ’Giroen’ næsten på niveau med det almægtige Tour de France!

Starten i Ungarn

Team Jumbo-Visma: Smuk pink er ikke grim!

Tidligere bar italienere ofte den vindende lyserød trøje fra ’deres’ Giro. Det er dog lykkedes både hollændere og belgiere at få 26 etapesejre. Wim van Est startede i 1953 og Tom Dumoulin vandt løbet i 2017. Team Jumbo-Visma spiller deres bedste kort med Tobias Foss, Koen Bouwma, Edoardo Affini, Sam Oomen, Chris Harper, Jos van Emden, Pascal Eenkhoorn og Tom Dumoulin. Musklerne og cykeldækkene er pumpett op, hvem kommer til at tilføje lyserødt til garderoben? Kom til Budapest fredag d. 6. maj og oplev dette fantastiske løb med os. Rul ned og se ruten igennem Italien.

En rute fuld af lettelse

’Grande Partenza’ eller startstedet for den kommende Giro er i Budapest i Ungarn. Fra startskuddet fredag d. 6. maj vil rytterne være undervejs i tre uger. De skrånende bjergetaper er nærmest uoverkommelige. Ruten ligner nærmest en salgskurve, der går op og ned! Rytterne kører næsten konstant i laveste gear og tungeste klatrestilling. Efter 21 opslidende etaper, der får dig til at overveje om du ser et cykelløb eller bjergbestigning, slutter løbet helt efter traditionen i Milano søndag d. 29. maj. Denne værdige pendant til Tour de France får dig spontant til at udbryde ’Mamma Mia!’

Ungarn

Budapest

Klar, parat…start! Rytterne suser forbi og Giro d’Italia er officielt startet! Hurtigt forsvinder det farverige felt i horisonten. Når du nu er her, så lad os lære Budapest at kende. Kan du lide kunst og kultur? Så får du travlt, for det bugner med besøgsværdige attraktioner. Vil du starte med lærerig stimulering på museer? Foretrækker du bogstaveligt talt at smage på kulturen gennem alle mulige lokale delikatesser? Eller vil du hellere starte med at se på kulturelle monumenter og bygninger? Gå en tur rundt i byen, så får du let lidt af det hele.

To do’s i Budapest

 • Géller bakken - med sine 235 meters højde er den den højeste bakke i Budapest. Den er på UNESCOS Verdensarvsliste og giver dig en fantastisk udsigt over byen.

 • Supping på Donau - se byen fra Donau mens du padler i solnedgangen. Tag et sving mod Lupa øen, en elegant ø nord for byen.

 • Szimpla Kert ruin barerne - hop fra pub til pub under taget af en fantastisk bygning. Planter, graffiti og stemning tiltrækker et internationalt publikum.
 • Streetfood i Karaván - det første og mest succesfulde restaurantområde i Ungarn. Her kan du smage alverdens snack og nyde atmosfæren. Prøv en lækker pad thai eller lángos!

Visegrád

Den lille slotsby er målby på første etape. Byen ligger fredfyldt langs Donaus breder men området er fyldt med farefulde skråninger som forandrer rytterne til klatrere. Udsigten og beliggenheden er ideel til en ridderfilm. Store slotte og ruiner, gamle uberørte skove og museer fulde af autentiske rekvisitter. Men Visegrád forstår også at stjæle mange nutidige besøgendes hjerter. Du træder ind i historien, men med et fingerknips oplever du adrenalin-boosts som i en forlystelsespark.

To do’s i Visegrád

 • Matthias Rex museet med historisk legeplads - ruinerne af kong Matthias Corvinus store sommerpalads. Med en VIP udsigt over Donau og en historisk legeplads for børnene.
 • Kælkebakke - tag en kælketur ned ad en af de to kælkebakker. Skal det være den moderne bob på skinner eller den gammeldags halvrørsbane først?
 • Solomons Tårn - gå gennem den imponerende port, så befinder du dig i et trekantet citadel med tårne fra det 13. århundrede. Beboelsestårnet Salomon torony (Salomons tårn) er turen opad værd.
 • Olilis Park Forest - 65.000 ha statsskov der delvist dækker Visegrád. Gå en tur gennem det uberørte grønne, hvor miljølæring og afslapning går hånd i hånd.

Balatonsøen

Gearet sættes op og anstrengelserne går ned. Rytterne afslutter de første tre etaper af Giro d’Italia på en flad strækning i Balatonfüred, en byen ved Balatonsøen bredder. Søen fortjener stor opmærksomhed, for den har lige så meget at byde på som byen. Med en længde på 77 km og overflade på næsten 600 km2 er Balatonsøen kendt som den største ferskvandssø i Europa. Mange besøgende fra ind- og udland rejser til denne attraktion. Med 25 grader varmt vand om sommeren, omgivet af vulkanske bjerge, vingårde og mange badebyer, opfylder søen enhver ferierejsendes ønsker.

To do’s ved Balatonsøen

 • Siófok - også kendt som Balatons ’fest hovedstad.’ Denne berømte badeby kan takke dens 15 km lange strand med barer, diskoteker og natklubber for sit tilnavn.
 • Badacsony vulkanen - uddød 426 m høj vulkan. Den er fyldt med vinmarker, vandreruter, basaltorganer (forstenede lavasøjler) og et betagende udsigtspunkt fra udkigstårnet af træ.
 • Héviz - en by med en sø, der er endnu varmere end Balatonsøen. Søen er kendt som den varmeste varmtvandssø i Europa, med en temperatur på 30 – 38 grader. En saglig og medicinsk spa.
 • Tihany – vidstrakt halvø i Balatonsøen. Elsket af amatørfotografer for de episke sol op- og nedgange over søen. Den barokke klosterkirke, den romanske krypt og skorstenskagerne tiltrækker også mange.